Welkom bij Historisch Hoogvliet

Historisch Hoogvliet is de website van de Stichting Historisch Genootschap Hoogvliet die zich sinds 1995 bezig houdt met het vastleggen, bewaren en uitdragen van de geschiedenis van Hoogvliet.

Laatste Nieuws:

 

Nieuwe expositie:
Verzameld Hoogvliet
Hoogvliet verzamelt

Verzamelen is iets van alle tijden maar in de vorige eeuw sloeg de verzamelgekte toe. Van speldjes tot postzegels, van voetbalplaatjes tot theelepeltjes en van sigarenbandjes tot smurfen. Je kon het zo gek niet opnoemen of het werd verzameld. Bij Historisch Hoogvliet opent op 30 september om 13.00 uur een expositie over verzamelen.
Veel verschillende mensen laten een deel van hun verzameling zien. Van smurfen tot sigarenbandjes en van eierdopjes tot muzikantenbeeldjes. Ook Historisch Hoogvliet zelf laat een deel van haar verzamelingen zien, waaronder een paar honderd prentbriefkaarten.
Extra openingen zijn er van 13.00-16.00 uur op zaterdagmiddagen 14 en 28 oktober en 11 en 25 november 2023. U bent van harte welkom, de toegang is gratis.
LET OP onze openingstijden zijn veranderd naar 13.00 - 16.00 uur!

 

Nieuwe expositie Hoogvlietse
Zeskamp-Survival-Steppers

Zaterdagmiddag 13.00 uur 15 april a.s. start de nieuwe tentoonstelling over meer dan 50 jaar Hoogvlietse Zeskamp, Survival en Steppers en hun activiteiten. Over alle activiteiten is een rijke bloemlezing samengesteld met veel foto's en een compilatie van filmfragmenten. Vanaf de eerste optredens voor de NCRV TV shows Zeskamp en Spel Zonder Grenzen via de sportzeskampen en survivals naar de Goede Doelen activiteiten van de Hoogvlietse Steppers. U bent van harte welkom op zaterdagmiddag 15 en 29 april, 13 en 27 mei en 10 en 24 juni van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.
LET OP onze openingstijden zijn veranderd naar 13.00 - 16.00 uur!

Nieuwe expositie over wijk Nieuw Engeland (Oliebuurt)

Op de laatste zaterdagmiddag van januari start de nieuwe tentoonstelling met als onderwerp de wijk Nieuw Engeland, de eerste nieuwbouwwijk (wederopbouwwijk) van Hoogvliet. Met veel foto's van de Oliebuurt en de omliggende straten, de winkels aan de Oude Wal en Texasweg, het Recreatiegebouw enz. enz. Ook zijn foto's openbaar vervoer, verenigingen, scholen, politie en brandweer zijn te zien. In de vitrines foto's en voorwerpen m.b.t. de eerste winkeliers De tentoonstelling is geopend op zaterdagmiddag 28 jan., 11 en 25 febr. en 11 en 25 maart van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis, de koffie staat klaar. Heeft u foto's? Neem ze mee, wij scannen ze ter plekke!

Expositie 60 jaar Winkelcentrum Hoogvliet met maand verlengd

Wegens succes en hoge bezoekersaantallen wordt expositie 60 jaar Winkelcentrum Hoogvliet in het winkelpand Binnenban 23 (naast Juwelier Mostert) wordt met een maand verlengd. U kunt nu ook op alle zaterdagmiddagen van de maand november, van 14.00-17.00 uur de expositie bezoeken.

Expositie 60 jaar Winkelcentrum geopend op maandag 12 september

Maandag 12 september werd de expositie 60 jaar Winkelcentrum Hoogvliet geopend door Jeanne van der Velden (mevrouw Hooymans), winkelierster van het eerste uur. De expositie zal op elke zaterdagmiddag van september en oktober geopend zijn van 14.00 tot 17.00 uur in het winkelpand Binnenban 23 (naast juwelier Mostert). Te zien zijn veel foto's en krantenknipsels uit de geschiedenis van het winkelcentrum. Ook zijn boeken over Hoogvliet te koop (opbrengst voor stichting Historisch Hoogvliet. Het pand werd belangeloos beschikbaar gesteld door Kroonenberg groep terwijl de winkeliersvereniging de expositie financieel mogelijk maakte.

In Memoriam mede-oprichter Historisch Hoogvliet Arjan de Graaf

Ondanks alle voorgaande gezondheidsellende namen we toch met totale verbijstering kennis van het overlijden van mede-oprichter en penningmeester van onze stichting Arjan de Graaf. Hij laat een leegte achter die heel erg moeilijk op te vullen zal zijn. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen, familie en kennissen. Rust zacht lieve Arjan, we gaan je ontzettend missen.
Link naar de afscheidpagina van Arjan: https://afscheid.nabestaandenloket.nl/arjan-de-graaf/herdenken

Nieuwe tentoonstelling over armen- en ouderenzorg en -huisvesting door de eeuwen heen

Op zaterdagmidag 26 maart opent aan de Overwolde de nieuwe tentoonstelling onder de titel Grootmoeders tijd over de geschiedenis van de armen- en ouderenzorg en -huisvesting. het is een expositie met historie, veel foto's en voorwerpen uit grootmoeders tijd in de vitrines. Kom gezellig buurten en herinneringen ophalen! Koffie en thee staan klaar.
De opening is zaterdagmiddag 26 maart om 14.00 uur. Openstellingen zijn er vervolgens op 26 maart, 16 en 30 april, 14 en 28 mei en 11 en 25 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Speciale doelgroepen desgewenst op afspraak. Stuur ons in dat geval een mail. Ons centrum is rolstoeltoegankelijk.


 

Expositie over poëziealbums

LET OP - NIEUWE CORONAREGELS
De tentoonstelling "Dit album behoort aan mij, zolang ik hoop te leven - Poesie- en Poëziealbums door de jaren heen blijft geopend. Wel zijn er nieuwe 'corona spelregels'. Maximaal 20 bezoekers tegelijkertijd krijgen toegang op basis van controle van de QR code of volledig vaccinatiebewijs mét identiteitsbewijs. Wij vragen u binnen 1,5 meter afstand te houden (geldt niet voor mensen binnen hetzelfde huisgezin) en verzoeken u zich aan de aangegeven route te houden. Dank voor uw begrip en medewerking!

Aanstaande zaterdagmiddag 25 september zijn we, na ruim anderhalf jaar gesloten te zijn, om 14.00 uur weer open gegaan voor publiek met de tentoonstelling "Dit album behoort aan mij, zolang ik hoop te leven". 150 jaar poesie- en poëziealbums.De expositie omvat circa 100 albums en uitleg over de geschiedenis ervan en soms gegevens en foto's van de eigenaars van de albums. Na 25 september is de expositie nog te zien van 14.00 tot 17.00 uur op zaterdagmiddag 16 en 30 oktober en 13 en 27 november en ook nog op 11 december.Bezoekerscentrum aan de Overwolde was anderhalf jaar gesloten

Het 25-jarig bestaan kon in 2020 niet worden gevierd vanwege de Covid pandemie, maar dat zullen we, naar we hopen,op een later tijdstip in kunnen halen. Het centrrum zal weer open gaan zodra dat weer verantwoord en veilig kan.
Nu wij giften en opbrengsten uit verkoop van koffie, thee en frisdrank (die voor ons erg belangrijk zijn) mislopen, vragen wij u te overwegen ons te steunen door voor 10 euro per jaar (digitaal) donateur te worden. Ook een extra financiële gift is van harte welkom! Voor meer informatie: http://www.historischhoogvliet.nl/donateurs.html

Nieuwe expositie
Zeg ken jij de mosselman?
Hoogvliet en haar oude ambachten en beroepen

Bij Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48 (in de aula van de voormalige school, tegenover de nieuwe campus) opent op zaterdagmiddag 25 januari 2020 de nieuwe tentoonstelling "Zeg ken jij de mosselman? Hoogvliet en haar oude ambachten en beroepen". Deze expositie is anders dan voorgaande exposities omdat deze keer naast veel foto's en gegevens ook veel voorwerpen uit vroeger tijden zullen worden getoond. Beroepen en ambachten die o.a. aan bod zullen komen zijn: dienstmeid, schoolmeester, predikant, timmerman, olieboer, bakker, kruidenier, slager, melkboer, klompenmaker, schoenmaker, kapper, wagenmaker, veldwachter en politieagent, smid en molenaar. De landbouw en visserij zullen zelfs wat breder onder de loep worden genomen. In verband met de te verwachten belangstelling zijn er extra openingen. De tentoonstelling is te zien op zaterdagmiddag (14.00-17.00 uur) 25 januari, 15 en 29 februari, 14 en 28 maart en 11 april.

Smidsfamilie Vermeer

60 jaar wijkwinkelcentrum Lengweg

Bij Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48 (in de aula van de voormalige school, tegenover de nieuwe campus) opent op zaterdagmiddag 31 augustus de expositie over 60 jaar wijkwinkelcentrum Lengweg (Meeuwenpunt), inclusief de zogeheten dagwinkels aan de Lampreistraat en de Barbeelsingel. De geschiedenis van de winkeliers is beschreven in een aantal geïllustreerde expositie panelen en er zijn ook foto's te zien. In de tentoonstelling zal ook een aantal foto's van de winkels aan het Zeeltplein worden opgenomen.

De Meeuwenplaat was in de tweede helft van de jaren vijftig een snel groeiende wijk. Deels behoorde de wijk aan de gemeente Rotterdam, die Hoogvliet en Pernis in 1934 had geannexeerd, en deels aan de gemeente Poortugaal. Een moeilijke en wat rare situatie die nog enkele decennia lang zou voortduren. Het zal de huisvrouwen van de kinderrijke Meeuwenplaat een zorg geweest zijn, ze waren blij met de komst van winkels aan de Lengweg. Het wijkwinkelcentrum werd geopend op 3 september 1959 en viert vlgende week dus haar zestigste verjaardag. De dagwinkels kwamen in 1960 gereed.

U bent van harte welkom bij Historisch Hoogvliet aan de Overwolde van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie is te zien op de laatste zaterdagmiddagen van september, oktober en november 2019, van 14.00-17.00 uur.

Hoogvliet en het Vorstenhuis

 

Hoogvliet en het Vorstenhuis

Hoogvliet en het Vorstenhuis. Maxima opende de Campus, Beatrix het Oosterbaken. Juliana reed door Hoogvliet op weg naar Spijkenisse of de Shell raffinaderij waar prins Claus en kroonprins Willem Alexander ook bezoeken aan brachten.
Een beknopte overzichtstentoonstelling met foto's van de koninklijke bezoeken en vieringen van koninginnedagen en prinsessedagen in Hoogvliet van 1909 tot 2009. Te zien op zaterdagmidag 27 april, 31 mei en 29 juni. Het is Oranje Boven bij Historisch Hoogvliet; natuurlijk met koffie en thee maar op koningsdag ook met oranje ranja en wat lekkers! Kom kijken en proeven aan de Overwolde tijdens de zaterdagmiddagopenstellingen in april, mei en juni. En neem eventueel uw eigen foto's mee, we scannen ze graag! Toegang is gratis.
Foto: Egbert Nauta - coll. Historisch Hoogvlet.

Hoogvliet en het Vorstenhuis

De oudste nieuwbouwwijken van Hoogvliet

Op zaterdagmiddag 26 januari, 23 februari en 30 maart is in het bezoekerscentrum van Historisch Hoogvliet aan de Overwolde de mini-expositie "De oudste nieuwbouw wijken van Hoogvliet" te zien. Historisch Hoogvliet is geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
De expositie bevat beelden van de wijken Nieuw Engeland (Oliebuurt), Westpunt, Oudeland, Meeuwenplaat en Digna Johannapolder gezien door de ogen van en lens van fotograaf Jan Roovers, alsmede de filmische beeldpresentaties die over deze wijken op de reünie van november verleden jaar te zien waren. U bent van harte welkom, de koffie (of thee) staat klaar! Toegang gratis.

Oudste Nieuwbouwwijken

Reüniefoto's beschikbaar via de website van reüniefotograaf Ron Burgering

Bijna 1.000 reüniefoto's werden gemaakt door onze vaste reüniefotograaf Burgering. Als u ze nog niet besteld heeft kunt u ze vanaf nu bekijken op hun website en (alsnog) bestellen), prints of digitaal, het kan allebei.
Ga naar www.burfo.nl en klik op foto's bestellen voor meer informatie over de prijzen en mogelijkheden.
Wilt u de foto's bekijken dan klikt u op "Bekijk hier uw foto's". U kunt vervolgens inloggen met inlognaam HXH en wachtwoord 029. De foto's zijn tot 5 december 2018 te zien.

Reunie voor Hoogvlieters van Toen en Nu 2018


Op zaterdag 3 november 2018 organiseert Historisch Hoogvliet weer de vijfjaarlijkse Reünie voor Hoogvlieters van Toen en Nu.
Net als 5 jaar geleden wordt de gezellige reünie gehouden op de gehele begane grond (inclusief de sportzaal) van Villa Vonk aan de Othelloweg 8 te Hoogvliet (tegenover winkelcentrum Wilhelm Tellplaats). In 2013 werd de reünie door meer dan 700 mensen bezocht!

Dit jaar zijn vele honderden foto's van Hoogvliet te bekijken op 13 groot formaat beeldschermen wellicht nog ondersteund door een bescheiden expositie met klassiek beeldmateriaal. Er is weer gelegenheid uw foto's uit privé en familiecollectie te laten scannen en er is een boekenstand. De uitverkochte DVD 'Het geheugen van Hoogvliet' met 1,5 uur aan historisch beeldmateriaal is opnieuw uitgegeven en is weer te koop alsmede de bekende Hoogvliet-schilderij-poster van de Hoogvlietse meesterschilder Marcellus Hoornweg. Er is ook een stand met speciale en unieke Hoogvlietse lekkernijen (een tip voor de aankomende cadeauperiode!) van 'De Meiden'. Maak onder het genot van een hapje en een drankje kennis met uw mede-Hoogvlieters en haal herinneringen op aan vroeger. Bij de beeldschermen worden gezellige zitjes ingericht en ook reünie fotograaf Burgering zal weer foto's maken die u kunt nabestellen.

De reünie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Peinemann Hoogvliet, DeltaPORT Donatiefonds, Shell Raffinaderij Pernis, Lengkeek Staalbouw BV / Adus, Aannemersbedrijf A. van Alphen BV en natuurlijk Historisch Hoogvliet.

Expositie "Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog" op 26 mei en 30 juni 2018

Zaterdagmiddag 26 mei en 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur: Expositie Hoogvliet en de Tweede Wereldoorlog: Opdat wij niet vergeten.
Expositiepanelen - Circa 100 groot formaat foto's - Vitrines. Toegang gratis! Grijp uw kans, slechts twee zaterdagen te zien!
Bezoekerscentrum Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48
(Met de auto? Bij veel bezoek kunt u ook parkeren aan de overzijde van de Aveling, bij de Campus).

Opening expositie "De Plof van '68" op 27 januari 2018 om 14.00 uur

In januari 2018 is het 50 jaar geleden dat bij Shell Pernis de grote ontploffing paatsvond die twee mensenlevens eiste en meer dan zeventig gewonden. In Hoogvliet ging meer dan 5.000 m2 glas kapot.
Op zaterdag 27 januari 2018 opent bij Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48 een expositie over deze ramp. Opening om 14.00 uur, toegang gratis.
De tentoonstelling is te zien op zaterdagmiddag 27-1, op zaterdagmiddag 10 en 24 februari en op zaterdagmiddag 10 en 24 maart (10 feb. en 10 maart zijn extra openstellingen en de laatste openstelling van maart is verplaatst naar 24 omdat 31 tussen goede vrijdag en pasen valt).

De Plof van 68

Openstelling bezoekerscentrum Overwolde 1e halfjaar 2018

De vaste, reguliere openstellingen van het ontmoetingsccentrum van Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48 voor het 1e halfjaar van 2018 zijn op de volgende zaterdagmiddagen (14.00-17.00 uur):
Januari: 27 (opening expositie De Plof van 68).
Februari: extra openstelling op 10 februari en reguliere op 24 februari.
Maart: LET OP laatste zaterdag van de maand gesloten (omdat die tussen goede vrijdag en pasen valt) maar open op 10 en 24 maart!
April: 28 april
Mei: 26 mei
Juni: 30 juni
Juli: gesloten

Openstelling bezoekerscentrum Overwolde 2017

De vaste, reguliere openstellingen van ons prachtige en ruime nieuwe onderkomen aan de Overwolde voor 2017 zijn: zaterdagmiddagen (14.00 - 17.00 uur) 25 maart, 29 april, 27 mei, 24 juni, 26 augustus, 30 september, 28 oktober en 25 november. In de maanden juli en december is het bezoekerscentrum gesloten.

In memoriam Piet Velthuijzen

Gisteren, 20 april, bereikte ons het droevige nieuws dat onze vrijwilliger Piet Velthuijzen eerder die dag was overleden. Piet vocht al enkele jaren moedig tegen zijn ziekte maar heeft uiteindelijk, ondanks zijn doorzettingsvermogen, toch het onderspit moeten delven.

Niet lang na de reünie van november 2008 kwam Piet als vrijwilliger bij Historisch Hoogvliet en vanwege zijn kennis van fotografie, computers en scannen was hij al snel de man die onze omvangrijke collecties fotomateriaal ging digitaliseren, een klus die hij bijna geklaard had! Vele duizenden foto's gingen door Piet's handen. Daarnaast zullen we zijn aanwezigheid, zijn praktisch oplossend vermogen, de herinneringen en verhalen van vroeger en met name zijn droge humor, die ons op onze wekelijkse werkwoensdagavonden ten deel vielen heel erg gaan missen. Piet, bedankt voor alles wat je voor Historisch Hoogvliet en voor ons deed en betekende, we zijn je voor altijd dankbaar. Rust in vrede.

Wij condoleren zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden en wensen hen veel sterkte.
Bestuur en medewerkers van Historisch Hoogvliet

Eerste openstelling van 2017

Morgen, zaterdag 28 januari, zijn we weer geopend van 14.00 tot 17.00 uur in ons nieuwe centrum aan de Overwolde 48 (aula van de voormalige school). U bent van harte welkom om een kop koffie te komen drinken en weer een lekker over vroeger en (oud) Hoogvliet te kletsen.
We hebben wat schilderijen opgehangen waarvan we een deel willen verkopen. Daarnaast is er nog steeds een tafel met foto's van Hoogvliet op groot formaat voor 20 cent per stuk!

Opening Overwolde druk bezocht!

Dank aan de circa 100 mensen die gevolg gaven aan onze uitnodiging! Dankzij u werd het een geweldig gezellige middag! Dank ook voor uw aankopen van foto's en tweedehands boeken waarmee u ons werk steunt en welkom aan de nieuwe donateurs! Voor hen die niet aanwezig konden zijn doe we dezelfde oproep die gedaan werd bij de opening: wordt donateur (voor € 15) en steun ons werk! U ontvangt dan tevens het kwartaalmagazine 'Kortavonden' met artikelen en veel foto's over en van het Hoogvliet van vroeger!

8 oktober 2016 opening Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48

Of we op 8 oktober al helemaal op orde zijn durven we niet te beloven maar we gaan die zaterdagmiddag wel officieel open. Gezellig, met een hapje en een drankje en... een tweedehands boekenmarkt! U bent van harte welkom om ons nieuwe onderkomen te komen bekijken. Hou deze pagina of onze facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!

Opening expositie 'Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog' zaterdag 2 mei 2015

De expositie Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog zal gehouden worden in de Bibliotheek Hoogvliet, gedurende de hele maand mei.

Nadere bijzonderheden volgen zo spoedig mogelijk.

Opening nieuwe tentoonstelling op zaterdag 24 mei 2014 om 14.00 uur!

De Oude Wal, Hoogvliet's eerste winkelcentrum

In tegenstelling tot wat u van Historisch Hoogvliet gewend bent openen we de nieuwe tentoonstelling niet op de laatste zaterdagmiddag van de maand maar een week eerder.
Op zaterdag 24 mei a.s. om 14.00 openen we de deuren aan de Gebbeweg voor een tentoontstelling over de Oude Wal c.s. in bijna 100 A3 panelen waaronder veel foto's op groot formaat.
We nemen u mee naar de Oude dijk, de geschiedenis van de oude boerderij die halverwege de zestiger jaren ten prooi viel aan de slopershamer, het recreatiegebouw, de winkels aan zuid (1953) en noordzijde (1955) (de Lijnbaan van Hoogvliet), de Texasweg en natuurlijk belichten we uitgebreid het openbaar vervoer. De Oude Wal was tot de komst van de metro en het nieuwe metrostation hét openbaar vervoersknooppunt van Hoogvliet. Kom herinneringen ophalen. U bent van harte welkom, de koffie (voor de historisch prijs van 50 cent per kopje) staat voor u klaar!

De tentoonstelling is geopend op de navolgende zaterdagmiddagen, van 14.00 tot 17.00 uur: 24 mei (opening) en 31 mei, 14 en 28 juni, (juli gesloten) en 16 en 30 augustus.

Historisch Hoogvliet
op Koningsdag gewoon open

U bent van harte welkom!

De openstelling van het bezoekerscentrum van het Historisch Genootschap aan de Gebbeweg 12 op de Zalmplaat gaat zaterdag 26 april (Koningsdag) gewoon door! Het is dan wel Koningsdag maar we zijn gewoon open. Het is open inloop en u kunt van 14.00 tot 17.00 uur weer terecht met uw vragen op historisch en genealogisch (stamboom!) gebied. Ook vertonen we filmbeelden van de Reunie van afgelopen jaar (november 2013 in Villa Vonk) en ander, historisch materiaal. U bent van harte welkom!

Tweede Koffie met Beeld

groot succes

Presentatie "Rondje Oliebuurt" op 22 februari jl. bezocht door bijna 60 belangstellenden.

Zo, dat was lekker druk gisteren in ons bezoekerscentrum aan de Gebbeweg. Bijna 60 mensen kwamen kijken naar de presentatie "Rondje Oliebuurt" met foto's van Hoogvliet's eerste nieuwbouwwijk. De belangstelling was zo groot dat we beloofden de presentatie ook als filmp (ca. 18 min.) op ons YouTube kanaal te plaatsen. U kunt de film hier bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=T5GomDloOCM
Ook kwam de vraag of we zoiets ook voor andere wijken gingen doen. Gezien de belangstelling zal dat zeker het geval zijn. Hou website en facebookpagina maar in de gaten!

Reünie van Hoogvlieters
van Toen en Nu komt eraan!

Volg het nieuws hier en op onze nieuwe facebookpagina!.

We verklapten het al bij het vorige nieuwsbericht over de laatste tentoonstelling: op zaterdag 30 november a.s. is het weer zover. Oud én 'nieuw' Hoogvlieters kunnen elkaar weer ontmoeten op de geweldige 5-jaarlijkse reünie! De reünie vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur in het prachtige, nieuwe multifunctionele centrum Villa Vonk, aan het einde van de Othelloweg in de wijk Oudeland. We hopen u daar (weer) te ontmoeten!
Klik hier voor onze nieuwe facebookpagina en zet hem in je favorieten! Zo hoeft u geen nieuwtje meer te missen.

Nieuwe tentoonstelling:

Vorst & Volk.
Hoogvliet en 200 jaar Koninkrijk

Op zaterdag 28 september start onder bovenstaande titel een nieuwe historische (foto)tentoonstelling bij het Historisch Genootschap aan de Gebbeweg 12. In woord en foto's en prachtige, grote portretten van onze vorsten en vorstinnen wordt niet alleen de geschiedenis van ons Koningshuis in beeld gebracht maar op een aantal aparte panelen ook de geschiedenis van Hoogvliet en onze vorsten. De geboorte van prinses Juliana in 1909 en de viering van 100 jaar Koninkrijk in 1913 worden speciaal belicht in o.a. prachtige oude foto's op groot formaat.

Op de foto met prinses Beatrix en Reünie
De tentoonstelling biedt u ook de unieke kans met prinses Beatrix op de foto te gaan! Nee, helaas niet echt maar... haast niet van echt te onderscheiden. U mag zelf fotograferen en mensen die het genootschap de foto laten maken kunnen die, tegen een zeer bescheiden vergoeding van 1 euro, op de 5-jaarlijkse, grote Reünie voor Hoogvlieters van Toen en Nu (die dit jaar gehouden wordt in Villa Vonk op 30 november a.s.) afhalen.  Noteer de datum van 30 november dus vast in uw agenda voor de Grote Reünie die een aardig spektakel belooft te worden met weer meer foto's en gezelligheid dan 5 jaar geleden. Meer nieuws volgt later, ook in deze krant.

Vorst en Volk
De maand oktober is de landelijke Maand van de Geschiedenis en het thema is dit jaar Vorst & Volk. Het Historisch Genootschap heeft in de nieuwe tentoonstelling dat onderwerp gecombineerd met 200 jaar Koninkrijk. Het is een tentoonstelling die u niet mag missen!

Openstellingen
Het aantal openstellingen in ons historisch documentatiecentrum aan de Gebbeweg zijn, in verband met de voorbereidingen voor de Grote Reünie, beperkt: van 14.00 tot 17.00 uur op zaterdagmiddag 28 september (opening), 12 oktober en 26 oktober. U bent als vanouds weer van harte welkom. U kunt ons nieuws en de openstellingsdata en -tijden  ook altijd nalezen op de website: www.historischhoogvliet.nl.

Op de foto: onze voorzitter Hans van der Boom met prinses Beatrix, die al tijdens het opbouwen van de tentoonstelling aanwezig was...


 

Koffie met Beeld
bij Historisch Genootschap

Normaal gesproken begint bij het Historisch Genootschap na de zomer een nieuwe tentoonstelling. Dit jaar is dat echter doorgeschoven naar de laatste zaterdagmiddg van September en hebben we op zaterdag 31 augustus 'Koffie met Beeld' in plaats van koffie met gebak. Op een groot scherm projecteren we zaterdagmiddag, tussen 14.00 en 17.00 uur beelden van oud Hoogvliet in de vorm van een wandeling van de Noordzijscheweg, over de Noordzijschedijk en Dorpsstraat naar de Boomgaardhoekseweg. Commentaar op de foto is welkom. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Het genootschap hoopt zo de gegevens met betrekking tot de getoonde beelden uit te breiden en als het idee aanslaat kunnen we in de toekomst mee van dit soort koffie/theemiddagen of misschien zelfs wel avonden houden. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom aan de Gebbeweg. De entree is natuurlijk gratis en de koffie kost slechts 50 cent.
Het Historisch Genootschap Hoogvliet is elke laatste zaterdagmiddag van de maand geopend, van 14.00 tot 17.00 uur.

Herdenken en vieren.
Hoogvliet en de Tweede Wereldoorlog

Op zaterdagmiddag 27 april a.s. zal deelraadsvoorzitter Edwin Smid om 14.00 uur de nieuwe fototentoonstelling van het Historische Genootschap Hoogvliet openen: Herdenken en vieren. Hoogvliet en de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling wordt gehouden in het documentatiecentrum aan de Gebbeweg 12 en zal geopend zijn op zaterdagmiddagen 27 april, 4 mei, 25 mei, 15 juni en 29 juni, steeds van 14.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagmiddag 15 juni is het centrum zelfs al vanaf 13.00 uur open als onderdeel van de sponsorwandeling t.b.v. het Inloophuis Hoogvliet van Stichting Ankh.

Hoogvliet bezet
Zondagochtend 12 mei 1940, Duitse soldaten bezetten Hoogvliet. 's Avonds doen ze een aanval op de olieraffinaderij van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (Shell). De daar gelegerde Nederlandse militairen, circa zestig in getal, vechten dapper terug. Vier van hen sneuvelen maar tien maal zoveel Duitsers verliezen het leven. Een dag later steekt een Engels vernietigingscommando een deel van de olievoorraden in de brand met een enorme ravage als gevolg. Na die eerste oorlogsdagen keert de rust al snel weer terug in het nog zo landelijke Hoogvliet.

De bevrijding
Veel foto's uit die oorlogsjaren zijn er, om begrijpelijk en voor de hand liggende redenen niet. Meer zijn er van rond de bevrijding, met name van de hand van Hoogvlieter Piet Koppenol. Hij had voor deze belangrijke gebeurtenis, waar iedereen zo naar uitkeek al die jaren, een paar rolletjes bewaard. Het Historisch Genootschap heeft een historische fototentoonstelling samengesteld van ruim 100 foto's van het dorp Hoogvliet en haar bewoners gedurende de oorlog, waarbij het accent op de bevrijding in mei 1945 ligt.

Herdenken en vieren
In mei vieren we niet alleen de bevrijding, we herdenken ook allen die zijn omgekomen, toen en ook tijdens andere gelegenheden. Een serie foto's van het oorlogsherdenkingsmonument aan de Achterweg vormt dan ook een onderdeel van de tentoonstelling. 'Lest we forget', zeggen de Engelsen. 'Opdat we niet vergeten' en hen die het ultieme offer brachten en hun leven verloren als gevolg van oorlogshandelingen de eer kunnen toebrengen die zij verdienen.

U bent van harte welkom in het documentatie- en bezoekerscentrum aan de Gebbeweg 12, Hoogvliet-Zalmplaat. Heeft u zelf foto's van Hoogvliet in de Tweede Wereldoorlog? Neem ze mee! Wij scannen ze graag voor onze collectie.

 

Stijgend water, dreigend water.

Herdenkingstentoonstelling van de watersnoodramp van 1953 die dit jaar 60 jaar geleden ons land teisterde.

Aanstaande zaterdag 26 januari 2013 openen burgemeester Ahmed Aboutaleb en dijkgraaf Jan Geluk van Waterschap Hollandse Delta om 14.30 uur de herdenkingstentoonstelling van de watersnoodramp van 1953 “Stijgend Water, Dreigend Water” van het Historische Genootschap Hoogvliet. De tentoonstelling wordt gehouden in het documentatiecentrum aan de Gebbeweg 12 op de Zalmplaat. De herdenkingstentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met waterschap Hollandse Delta en de Humanitas Herinneringsmusea. Na de opening op 26 januari (let op: om 14.30 en niet, zoals u van ons gewend bent om 14.00 uur) is de tentoonstelling ook geopend, van 14.00 - 17.00 uur, op zaterdagmiddag 2, 9, 16 en 23 februari en op 16 en 30 maart.

De Heersdijk ter hoogte van de Gaarde. Hier was een zwak punt in de dijk dat met zandzakken werd versterkt. Als de dijk hier doorgebroken zou zijn dan was het leed voor de nieuwe wijk Nieuw Engeland en de wijk Oudeland en het echtergelegen gebied niet te overzien geweest.

 

Dood van een dorp,
geboorte van een stadswijk

Vijftien jaar afbraak en opbouw 1949-1965. Hoogvliet door de ogen van fotograaf Jan Roovers.

Bij het Historisch Genootschap Hoogvliet aan de Gebbeweg (nummer 12) is in de maanden april t/m juni een nieuwe fototentoonstelling te zien over de historie van Hoogvliet: Dood van een dorp, geboorte van een stadswijk: vijftien jaar afbraak en opbouw 1949-1965. Hoogvliet door de ogen van fotograaf Jan Roovers.

Jan Roovers
Jan Roovers (1912-2000) was een Rotterdamse fotograaf die de periode van de Wederopbouw in beeld bracht. In opdracht van gemeenten, bedrijven of gewoon op eigen houtje legde hij jaar na jaar vast hoe de steden groeiden en veranderden. Dat deed hij ook in Hoogvliet waar hij, tussen 1949 en 1965, bijna 500 foto’s maakte waarmee hij de dood van een dorp en de geboorte van een stadswijk, een beoogde satellietstad van Rotterdam, vastlegde.

Hoogvliet 1950

Mooie herinneringen
Prachtige, verstilde beelden maakte Roovers van het dorp dat verdween van de huizen en boerderijtjes aan de oude dorpsdijken die ten prooi vielen aan de slopershamers. Op documentalistische wijze schoot hij daarnaast beelden van de Rotterdamse stadswijk die uit de grond werd gestampt. Blok na blok, buurt na buurt. Het zijn de buurten en wijken waar veel Hoogvlieters van nu hun jeugd doorbrachten, beelden die bij veel Hoogvlieters mooie herinneringen naar boven zullen halen. Zullen de inmiddels bejaarde Hoogvlieters mijmerend stilstaan bij de beelden van hun dorp van weleer, de vijftigers van nu zullen de beelden herkennen van de Oliebuurt, Digna Johannapolder, Oudeland, Meeuwenplaat, Westpunt en Zalmplaat. Foto’s uit een tijd toen de druk bespeelde straten nog breed, de auto’s nog zeldzaam en de struiken en bomen nog heel klein waren.

Hoogvliet 1965

Feest voor oog én geest
Het bestuur van het genootschap heeft uit de Collectie Roovers ca. 120 foto’s gekozen die tezamen een boeiend beeldverhaal over het Hoogvliet van de jaren vijftig en zestig vormen. De beelden worden in groot formaat tentoongesteld en vormen een feest voor het oog én de geest. Roovers was een getalenteerd fotograaf die zorgvuldige composities maakte. Hij kon de sfeer van het moment vastleggen, speelde met licht en liet mensen in hun dagelijkse leefwereld uitkomen.

Openstellingen
De nieuwe tentoonstelling zal geopend worden op zaterdag 28 april 2012 om 14.00 uur. Zoals u dat gewend bent zijn er naast de reguliere zaterdagmiddagen ook extra openstellingen; de expositie is de komende maanden dan ook te bezoeken van 14.00 tot 17.00 op zaterdag 12 en 26 mei en 9 en 30 juni. U bent van harte welkom!

 

Nieuwe tentoonstelling:

"Voor Ouwe Bram en Rozemarijn
moet je aan de Gebbeweg zijn! Zondagsschoolboekjes en jeugdliteratuur uit de 20e eeuw."


Op zaterdag 26 november 2011 om 14.00 uur een nieuwe tentoonstelling bij het Historisch Genootschap Hoogvliet aan de Gebbeweg 12 (Zalmplaat) met als onderwerp “Zondagsschoolboekjes en jeugdliteratuur uit de 20e eeuw”. De maar liefst rond 300 boekjes zijn voornamelijk afkomstig uit privé verzamelingen, met name uit die van mevrouw Knegt-Wagenaar, en vormen een prachtige bloemlezing van 20e eeuwse jeugdliteratuur. De omslagillustraties zijn prachtig om te zien en vormen een sterk tijdsbeeld. Ze zullen een feest van herkenning vormen voor menige volwassene die in zijn jonge jaren graag las. Vanzelfsprekend zijn namen als W.H. van de Hulst, K. Norel, P. de Zeeuw sterk vertegenwoordigd maar een grote diversiteit van auteurs en illustrtoren komt aan bod. Naast de tentoonstelling is ook een stand met tweedehands boeken aanwezig waarvan de opbrengst naar het Historisch Genootschap gaat.

Zoals u van het genootschap gewend bent zijn er ook voor deze tentoonstelling weer extra openstellingen. Na de opening op zaterdag 26 november bent u ook van harte welkom op zaterdagmiddagen 10 december, 14 januari, 28 januari en 25 februari, van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis, koffie of thee kost 50 cent. Ten overvloede vermelden we dat het genootschap op de laatste zaterdag van december is gesloten.

Zondagsschoolboekjes
Ook als u nooit naar de zondagsschool bent geweest is er een grote kans dat u toch tenminste één schrijver van die boekjes kent: W.G. van de Hulst, de schrijver van beide boekjes die in de tentoonstellingstitel worden genoemd. Hoe u weet of iets een zondagsschoolboekje is? Kijk naar de laatste bladzijde. Komt daar het woord God, Heere, Jezus, gebed of psalmzingen voor, dan heb je er één te pakken. Het blijkt voor 90% te kloppen. Zondagsschoolboekjes lijken een onbeduidend onderdeel binnen de beweging van de jeugdliteratuur, er werd in de regel immers slechts één boekje per jaar uitgereikt (als Kerstgeschenk). Het werd in de nog verzuilde en gelovige samenleving van de eerste helft van de 20e eeuw wel als een substantieel deel van de opvoeding gezien en de productie via met name uitgevers als Callenbach en Meinema was enorm.
Jeugdliteratuur, ontstaan in de 19e eeuw, kwam in de daaropvolgende eeuw tot volle wasdom, niet in de laatste plaats door de “stichtelijke” boekjes die door zondagscholen werden weggegeven.

Jeugdliteratuur is belangrijk
Lezen is voor velen een avontuur, zowel voor kinderen, ouders als grootouders. Afzonderlijk én met elkaar. Dat kan nog steeds met klassiekers als bijvoorbeeld Puk van de Petteflet, Pippi Langkous, Pietje Bell of De Kameleon maar ook met nieuwe, aan de tijd aangepaste, literatuur zoals Kruistocht in spijkerbroek, of de boeken van Carry Slee, die veel maatschappelijke problemen behandelen, verpakt in een spannend verhaal.
Ook van de wat meer moderne jeugdboeken zijn op de tentoonstelling voorbeelden te zien.

Andere tijden
Het Historisch genootschap nodigt u graag uit voor een reis “terug in de tijd”. Als u even genoeg heeft van “de onze” kunt u bij ons even terug naar vroeger. U zult verbaasd staan van wat een tentoonstelling als dit allemaal kan losmaken en aan herinneringen bij u boven brengt. Alle kinderen van tussen 8 en 88 zijn van harte welkom!


Nieuwe tentoonstelling:
"Van Toeten en Blazen. 100 jaar muziek in Hoogvliet"

Op zaterdagmiddag 28 mei a.s. start de nieuwe tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het Historisch Genootschap Hoogvliet aan de Gebbeweg 12, 3192 GE in de wijk Zalmplaat.

Deze keer is een bijzondere Hoogvlietse vereniging het middelpunt: DES. De Hoogvlietse Christelijke Muziekvereniging Door Eendracht Sterk bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar. Voor Hoogvliet een unicum en zelfs landelijk gezien vrij zeldzaam. Om 100 jaar samen te werken, samen te musiceren, dat is een behoorlijke prestatie. Dat vereist veel meer dan het kunnen blazen van een goed “moppie muziek”.


De vereniging werd opgericht op 1 april 1911 als Soli Deo Gloria, door een groep mannen waarvan de meesten bekende Hoogvlietse familienamen droegen, zoals Van der Star, Van Luik, Verheij, Van Kralingen, Van den Engel en Spruit. De eerste dirigent kwam echter uit Pernis. De tweede dirigent trad echter al in 1920 aan en was niemand minder dan de, in onze contreien, haast legendarische Arie den Arend, die toen nog slechts 17 jaar oud was en die decennia lang voor het orkest stond.

Na de oorlog veranderde de naam van SDG in DES. Als actieve vereniging heeft men bij het Hoogvlietse muziekkorps de vereniging nooit stilgezeten. in later jaren ontstonden jeugd- en opleidingsorkesten, majorettekorpsen, een drumband en een bijzonder succesvolle boerenkapel “De Boemketel” die zelfs op TV optrad. Ook organiseerde men veel “nevenactiviteiten” waaronder toneelvoorstellingen.

Onlangs verscheen het boek “Mensen we gaan weer!” over de honderdjarige geschiedenis van DES. Het boek is nog in beperkte mate te koop voor de prijs van € 19,95. In de tentoonstellingsruimte aan de Gebbeweg wordt de geschiedenis van de muziekvereniging belicht in enige honderden foto’s, juryrapporten, behaalde prijzen, diploma’s etc.

De tentoonstelling is geopend van 14.00 tot 17.00 uur op  zaterdagmiddag 28 mei, 11 en 25 juni en 13 en 27 augustus. Kom gezellig een kop koffie of thee drinken, de geschiedenis van DES bekijken en “bomen over vroeger” bij het genootschap aan de Gebbeweg 12 te Hoogvliet (t/o winkelcentrum In de Fuik). U bent van harte welkom!

Let op: tijdens de vakantiemaand juli is het Historisch Genootschap gesloten!

Nieuwe (foto)tentoonstelling:
"Trouwen op Hoogvliet"

Op zaterdagmiddag 29 januari a.s. start de nieuwe tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het Historisch Genootschap Hoogvliet aan de Gebbeweg 12, 3192 GE in de wijk Zalmplaat. Het onderwerp van deze historische tentoonstelling is “Trouwen op Hoogvliet”.  De officiële opening zal plaatsvinden om 14.00 uur door deelgemeentevoorzitter Edwin Smid. 

Openstellingen bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum van het Historisch Genootschap is de komende maanden extra open. U kunt de tentoonstelling “Trouwen op Hoogvliet” bezoeken op de volgende zaterdagmiddagen, van 14.00 tot 17.00 uur: zaterdag 29 januari, 12 en 25 februari, 12 maart, 2 en 23 april.
Let op: op zaterdagmiddag 26 maart (viering 100 jaar DES) en zaterdag 30 april (Koninginnedag) is het Historisch Genootschap gesloten!

Kerkelijk en burgerlijk huwelijk
De nieuwe tentoonstelling behandeld beknopt de geschiedenis van het huwelijk (in Nederland) in het algemeen en die van het trouwen "op Hoogvliet" en van Hoogvlieters in het bijzonder. Aan bod komen uiteraard zowel het kerkelijk als het burgerlijk huwelijk in een mooi, geïllustreerd overzicht en vele foto's.

Trouwfoto’s
Daarnaast zijn circa 150 trouwfoto’s te zien van “op Hoogvliet” getrouwde echtparen uit de periode 1900-2000. Een groot deel van de foto’s werd, na oproepen door het genootschap, door de echtelieden zelf meegebracht tijdens de door het genootschap georganiseerde “Reünie voor Hoogvlieters van Toen en Nu” die werden gehouden in 2003 en 2008. Ook trouwkleding en attributen ontbreken natuurlijk niet.

Hoogvlietse huwelijkshistorie
Sinds Hoogvliet een zelfstandige kerkelijke gemeente werd, na afsplitsing van Poortugaal in 1655, werden er in onze woonplaats huwelijken gesloten. Eerst in een schuur en al spoedig, nadat het gebouw in 1660 beschikbaar kwam, in de vertrouwde Dorpskerk. In later eeuwen trouwden Hoogvlieters uiteraard in alle Hoogvlietse kerken. De burgerlijke stand bestaat dit jaar precies 200 jaar en dus zijn er ook al twee eeuwen burgerlijke huwelijken. Aan het eind van de Franse tijd besloot de overheid Hoogvliet echter weer in te delen bij de gemeente Poortugaal. Burgerlijke Hoogvlietse huwelijken zijn er daarom pas vanaf 1818, toen Hoogvliet weer een zelfstandige gemeente werd. Het Historisch Genootschap bezit o.a. afschriften van de Hoogvlietse huwelijksakten tot en met 1922 en zelfs kopieën op microfilm tot circa 1893, naast geboorte- en overlijdensgegevens (ook van omliggende gemeenten).

Bram Knegt overleden

Op 26 juli 2010 bereikte ons het droevige bericht van het overlijden, op 23 juli 2010, van een van de medewerkers en donateurs van het eerste uur: Bram Knegt. Bram was er al veel eerder bij dan vanaf de oprichting van de stichting in juni 1995. Samen met Hans van der Boom en Arjan de Graaf stond hij aan de wieg van het genootschap en met eerstgenoemde werkte hij jarenlang samen voordat de stichting officieel werd opgericht. Wij zullen Bram, zijn kennis van en liefde voor Hoogvliet erg missen.

Bram werd 70 jaar. Gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren is er op woensdag 28 juli van 12.45-13.15 in uitvaartcentrum Schiehof, Sportlaan 17 te Spijkenisse. Aansluitend is er een dienst van woord en gebed om 13.30 in de aula aldaar waarna de begrafenis plaatsvindt op begraafplaats de Ommering, Oprelseweg 1 te Spijkenisse. Na de begrafenis is er gelegenheid tot samenzijn in voornoemd centrum.

Nieuwe fototentoonstelling:
Op visite in Hoogvliet

De nieuwe (foto)tentoonstelling van de Stichting Historisch Genootschap Hoogvliet in het ontmoetings- en documentatiecentrum aan de Gebbeweg 12 (Zalmplaat) omhelst ca. 130 groot formaat kleurenfoto’s van de hand van de Hoogvlietse huisarts J.J. van Leeuwen. De tentoonstelling zal officieel worden geopend door de nieuwe Hoogvlietse deelraadsvoorzitter Edwin Smid op zaterdag 29 mei a.s. om 14.00 uur. Het bezoekerscentrum zal geopend zijn vanaf 13.30 uur.

Fotografisch document
Van Leeuwen heeft een kenmerkende stijl en een bijzonder oog voor vorm- en kleurcombinatie. Hij legt het alledaagse maar sterk veranderende Hoogvliet op een bijzondere manier vast. Veel foto’s werden gemaakt tijdens het visite rijden; het afeggen van huisbezoeken aan zijn cliënten door heel Hoogvliet in de periode 2005-2010. De foto’s geven een bijzonder beeld van een dynamisch, vernieuwend en veranderend Hoogvliet over deze periode. Het Historisch Genootschap ziet de tentoonstelling, die helaas slechts een deel van de collectie kan laten zien, als een belangrijk fotografisch document voor de toekomst. Het heden is immers de geschiedenis van de toekomst!

Kunst- en atelierroute Hoogvliet
Op 12 juni (14.00-17.00 uur) is het Historisch Genootschap een extra zaterdagmiddag geopend in het kader van de open Hoogvlietse Kunst- en Atelierroute. Een extra expositie met kattenportretten zal dan zijn ingericht met schilderijen van de Hoogvlietse kunstenares José van Berk. Eventuele opbrengsten uit verkoop van de schilderijen komen ten goede aan verschillende organisaties op het gebied van dierenwelzijn.

Tot de “zomerstop” in juli is het Historisch Genootschap geopend op zaterdagmiddag 29 mei, 12 en 26 juni, van 14.00 tot 17.00 uur. De vakantiemaand juli is het genootschap gesloten. De fototentoonstelling “Op viste in Hoogvliet” zal t/m september te zien zijn i het centrum aan de Gebbeweg.


Foto: J.J. van Leeuwen

Nieuwe kwartaaltentoonstelling: bedrijvigheid op Oud-Hoogvliet

Op de laatste zaterdag van januari 2010 zal de nieuwe tentoonstelling in het documentatie- en bezoekerscentrum aan de Gebbeweg 12 worden geopend: Bedrijvigheid op Oud-Hoogvliet. Winkeliers, bedrijfjes en neringdoenden op en om de oude dorpsdijken. Het is een klassieke fototentoonstelling met veel foto's van Oud-Hoogvliet, en belicht met name de kleine ondernemers en de middenstand die in vroeger tijden gevestigd was aan de Hoogvlietse dijk, de Zuidzij, de Dorpsstraat en de Noordzijsedijk. De eerste openstellingsdag is zaterdag 30 januari, van 14.00 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar en schroom iet om uw eigen, oude Hoogvlietfoto's mee te nemen. We scannen ze graag ter plaatse en als u wilt mailen we u een digitale versie van uw foto.
De fototentoonstelling Bedrijvigheid op Oud-Hoogvliet duurt tot eind april en er zijn extra openstellingen op alle zaterdagmiddagen in februari. U kunt de tentoonstelling bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur op de zaterdagen: 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 27 maart en 24 april.

Gelukkig nieuwjaar

Bestuursleden en vrijwilligers van het Historisch Genootschap Hoogvliet wensen u allen het allerbeste voor het nieuwe jaar, 2010. We hopen en verwachten dat het weer een interessant jaar zal worden. Vergeet niet, het nieuws van vandaag is de geschiedenis van morgen!

Einde tentoonstelling IBP

Op de laatste zaterdag van november is de tentoonstelling 25 jaar lokale politiek - 25 jaar IBP beëindigd. In de loop van het eerste kwartaal zal een nieuwe tentoonstelling ingericht worden.